Milyen hatása van a kapcsolatban a pénznek? Témakör: Csajozási Tippek

Szerinted? Van hatása a kapcsolatban a pénznek?

Mint tudjuk, a szerelem vak. De mennyire? Vajon mennyire veszi számításba az ember a pénzügyi helyzetét, mielőtt házasodik? Van ereje egy kapcsolatban a pénznek?
Egy amerikai felmérés szerint a párok többsége állítja: az anyagi problémák nincsenek hatással, házassággal kapcsolatos döntésükre.
Ugyanakkor, amikor a résztvevőket arról kérdezték, vajon a partner pénzügyi helyzete – mint például a megtakarítás hiánya, a nagy mennyiségű adósság – megkongatja-e náluk a vészharangot, esetleg visszalépnének-e emiatt az esküvőtől, csak a válaszadók 32 százaléka mondta azt, hogy ez okot adhat a szakításra.

Szakember szerint ugyanakkor érdemes beszélni a pénzről, mielőtt megkötjük a házasságot. „Annak ellenére, hogy ugyanúgy szeretjük azt a személyt függetlenül attól, mit mutat a bankszámlája, fontos tudni, milyen a partnerünk anyagi helyzete. Enélkül ugyanis nehéz lesz tervezni” – mondja Jean Chatzky coach.

Mit érdemes tehát tenni, miután eljegyeztük egymást?

– Lássuk át a teljes képet – hogy az hogyan fest, onnan tudjuk meg, hogy a gyűrűcsere után tisztázzuk, ki mennyit keres, mi az övé, illetve, hogy mivel tartozik.[sociallocker id=508]

– Nyissunk közös bankszámlát, amelyhez mindketten hozzáférhetünk. Ez lehetővé teszi, hogy ne fogyjunk ki olyan könnyen a pénzből, és a közös pénzből fizetjük a számlákat, az élelmiszert, a javításokat.

– Készítsünk költségvetést, és számoljuk ki, mennyi pénz megy el havonta rezsire illetve más szükséges befizetésekre. Személyes kiadásainkat intézzük saját pénzből, így végül kiderül majd, mennyi marad a közös és mennyi a saját számlán.

Tisztában kell lenni azzal, hogy ha valakinek számos kiadása van például egy tanfolyam miatt, nem lesz képes annyit beleadni a közösbe. De ha ezeket a dolgokat előre tudjuk, akkor elkerülhetjük a konfliktusokat![/sociallocker]