Feromon Témakör: Érdekességek

Feromon

A feromon görög eredetű szó, a phero (φέρω = hord, visz) és hormon szavak egyesülésével keletkezett. Az élővilágban megtalálható olyan kémiai vegyületeket jelöl, melyek jelen vannak az állatvilágban és az emberekben is. A szerepük nagyon fontos, hiszen a feromonok hatására jön létre a kommunikáció legelső fajtái. A feromon parfümről bővebben itt találsz információt.
Befolyásolja, ezáltal irányítja a párkeresést és a szexuális érdeklődésre is hatással van.
A feromon miatt válunk vonzóvá a másik fél szemében.  Amikor nem tudod miért, de valakit ránézésre szimpatikusnak találsz, annak a feromon lehet az oka. 

Így működik a feromon!

A feromonok az apokrin mirigyekben fejlődnek és termelődnek. Levegővételkor a molekulák áthaladnak az orron, így aktivizálva az agyalapi mirigyünket. Az emberek orra körülbelül 10.000 szagot tud megkülönböztetni. Egy részük a szaglósejtekből álló szaglóhám előtt hömpölyög.
Minden egyes sejtnek 10-20 csillója van, amik egyesülnek az orrüreg hámbélését borító nyálkahártyával. Azok a molekulák, amelyek oldódnak a nyálkában, és a csillókat ingerelve idegingerületet alkotnak. Az axonok összeolvadva a szaglógumóba továbbítják az adatot, ahol a feldolgozás elkezdődik. Ezután a szagjelek a közép felé eső szaglóterületbe és az amigdalában levő oldalsó szaglóterületbe érnek. Ezeken a részeken folyik a szaglással kapcsolatos agytevékenység legnagyobb része.

A feromonokat nem tudatosan érzékeljük, mégis befolyásolják az utódnemzéshez kapcsolódó folyamatokat. Hatással van viselkedésünkre, amikor nem tudod miért, de vonzónak találsz valakit, de nem tudod miért, annak a feromon az oka.

Feromonok fajtái:

Androstenol:
Feromonok fajtái feromonos parfüm

Stresszoldó hatást vált ki, kutatások bizonyítják, hogy hatással van a viselkedésre, ami azt jelenti, hogy idegen emberekkel is könnyebben beszélgetést kezdeményezünk, megkönnyíti a kommunikáció elsődleges formáját.

 

 

 

Androstenone:

Feromonok fajtái feromonos parfüm

Tanulmányok során a legelső felismert feromon az androstenon. Először férfiak nyálában ismerték fel, a szervezetük termeli és ezáltal a női nemet vonzza. A szervezet által termelt androstenont a nők csupán 0,2 százaléka érzékeli. Az androstenon feromont viselő férfi domináns, meghatározó benyomást kelt a nőben.

 

 

 

Androsterone:

Feromonok fajtái feromonos parfüm

Az emberi hónaljban és a bőrben mutatták ki ezt a fajta feromont. A biztonságérzetet növeli a női nemben, határozott, irányító férfi típus érzését közvetíti. A nőkre nagy hatással van ez a feromon, hiszen ezáltal kap megerősítést, hogy megbízható férfi társaságában van.

 

 

 

Androstadienone:

Feromonok fajtái feromonos parfüm

Az elengedhetetlen „szerelmes feromon”. Kellemes, megnyugtató hatást fejt ki mely jótékony hatással van a nőkre. Cselekvésre ösztönzi őket és meghitt boldog pillanatokat okozhat ez a feromon.

 

 

 

Estratetraenol :

Feromonok fajtái feromonos parfüm

Erre a feromonra reagálnak a nők a legerősebben. Nagyobb társaságban is képes kifejteni a hatását. Keresni fogják a társaságod, keresik a szemkontaktust, a beszélgetés során élvezni fogják a társaságod, kellemes partnert találnak a személyedbe. AndrostaDIENOL :

 

 

 

A feromonok fajtái

 

Tudtad? A Feromonok az állatvilágban is megtalálhatóak, egyes rovarok olyan anyagot képesek kibocsájtani, amellyel magukhoz vonzzák hasonló fajú társaikat.

Így hat a feromon a szerelemben:

A párkeresés során a vonzalom kialakulásáért a feromon a felelős. A feromonok jelenlétét érzékeli az orrban jelenlévő vomeronazális szerv (VNO) és információt közvetít az agyunknak. Ekkor történhik meg az első benyomás, ezalapján már tudat alatt eldöntöttük, hogy vonzódunk e ahhoz akire épp ránézünk vagy beszélünk.

Ha szerelmes vagy a párod testének/bőrének az illatát vonzónak találod. Az illatot nem tudod meghatározni, csak azt tudod, hogy jó és szívesen vagy a közelében. Több testi kontaktust igényelsz és kezdeményezel is. Ha napközben távol vagytok egymástól, az orrodban tovább örződ az illatát amit bármikor feltudsz idézni. Jó érzés és boldogság jár át az illat hatására. Ha hosszútávú, stabil párkapcsolatban élsz, akkor segít fenntartani a vonzalmat és felpezsdíti a hétköznapokat is.

Számos kutatás és vakteszt eredménye azt mutatja, hogy 10 különböző ember illatából is képesek a szerelmesek felismerni a saját párjuk illatát.

Feromon parfüm férfiaknak és nőknek

 

A testszag olyan mint az ujjlenyomat, mindenkinek egyedi. Befolyásolja a mindennapi életvitel, az étkezési szokások sőt az is, hogy milyen típusú (száraz vagy zsíros) a bőröd.

Ha azt tapasztalod, hogy a kiszemelted, tökéletesen néz ki, kedves, jó vele beszélgetni, még sincs meg az a bizonyos szikra az a plusz, annak az az oka, hogy hiányzik a feromon. Ez miatt nem alakul ki szexuális vonzódás és legjobb esetben is csak jó barátok lesztek.

Bizonyíték a feromonra:

Tudományok alapján biztosan állítható, hogy a férfiak és a nők is termelnek feromont, de a mai felgyorsult világ hatására ezek elkopnak. Őseinknek kevesebb lehetőségük volt a tisztálkodásra, ezáltal jobban megőrizték a bőrük természetes illatát.

Bizonyíték a férfi, női feromonra.

Ma már ez nem lehetséges, hiszen mindennap fürdünk, a ruháinkat rendszeresen mossuk és különféle illatanyagtartalmú kozmetikumokat használunk a testünk különböző részeire mindennap. Ez vezet ahhoz, hogy a saját testünk által termelt feromon kevésnek bizonyul ahhoz, hogy a hatását kifejtse.

Először 1974-ben ismerték fel a feromont az emberi verejtékben az androsztenolt. A kutatást végző tudós kijelentette, hogy megtalálta az első olyan emberi feromont, ami a szexualitást és a vonzalmat befolyásolja.

A Madison egyetem kutatásai során a selyemmajmokon tanulmányozták a feromon működését és hatását. Ezáltal kiderült, hogy az állatok által kibocsájtott feromonok hatással vannak a fajtársak agyműködésére. Viselkedésbeli változást idézett elő a hím és a nöstény majmoknál is. A zárkózott és visszahúzodó állatok viselkedése megváltozott, nyitottabbak lettek fajtársaikra, szaporodásra való hajlandóságuk megnőtt. A magányos egyedek pedig csoportosulni kezdtek.

David Berliner vizsgálatai alapján megtudhattuk, hogy az emberek felszabadultabbak és közvetlenebbek lesznek egymás társaságban ha a levegőben feromon van jelen. Az emberek a munkahelyükön jobban teljesítettek, oldottabbak voltak egymással, így a teljesítményük is növekedett.

A feromon termelés növelése:

Férfiak és nők esetében is a súlyzós edzés, nagy mértékű fizikai munka végzése során beindul a feromon termelődés. Izzadás során a bőrmirigyek feromont termelhetnek. Az így termelt feromon, sajnos nem marad velünk hosszú távon hiszen a tisztálkodás során jelentős mennyiséget lemosunk magunkról, ezért nagy mértékben elveszik a saját testünk által termelt feromon.

Tévhit, hogy a cink fogyasztása segíti a feromon termelést, hosszútávú rendszeres túlfogyasztás esetén csökkenti az immunrendszer védekezőképességét, káros mellékhatást okozhat.

Használj eredeti feromon parfümöt, ez a legbiztosabb módja, hogy biztosítsd a feromon jelenlétét a mindennapjaid során.